Monday 30 July 2012

TIPS : CARA PANTAS NAK NYAH BEKUKAN AYAM/DAGING/IKAN FROZEN.




Gambar : Google n credit pada owner.


Nak tahu tak  cara mudah dan pantas untuk nyah-beku kan sesuatu bahan frozen seperti ayam/daging/ikan yang beku? 
Rendam dalam air panas? Guna microwave?
Selalunya berapa lamakah masa yang anda ambil untuk nyah beku daging/ayam beku?
Tahukah anda, proses nyah beku yang dilakukan itu akan menghilangkan banyak zat/khasiat daripada bahan tersebut?
Malah rasanya juga akan turut berubah.
Baik, sekarang, saya akan ajarkan kepada anda cara berkesan bagaimana anda dapat me’nyah-beku’ daging/ayam frozen dengan cepat tanpa menghilangkan zat/khasiat daging/ayam tersebut.
Malah rasanya juga akan kekal seperti macam daging/ayam segar.
 
Begini caranya ;
 
1.Sediakan air panas (tapi jangan terlampau panas…kalau boleh air tu dalam lingkungan 40 dajah celcius)
2.Masukkan sedikit garam ke dalam air panas tadi ( 1 liter air , 2 sudu besar garam )
3.Rendamkan daging/ayam frozen tadi ke dalam air panas bergaram tersebut
4.Rendam selama 1 minit sahaja (jangan lebih, jangan kurang)
5.Keluarkan daging/ayam tersebut
6.Kalau boleh lapkan daging/ayam yang baru direndam itu dengan kertas/tisu
7.Balutkan daging/ayam dengan plastic wrapping lutsinar
8.Kemudian, masukkannya ke dalam peti ais
 
Dengan cara ini, tempoh nyah-beku akan menjadi bertambah singkat. Dan yang paling penting, zat/khasiatnya tidak akan hilang. Begitu juga dengan rasanya…akan tetap kekal kesedapannya seolah-olah anda makan daging/ayam yang baru disembelih. Tapi itu terpulang pada keadaan sewaktu daging itu di beli juga ya!!, kalau dari mula memang dah tak segar, takkan rasanya pun segar kan.... :P


Nota :
•Garam akan menghalang zat/khasiat daging/ayam daripada mengalir keluar
•Air panas kalau boleh dalam 40 darjah Celsius kerana menurut kajian sains, suhu 40 darjah adalah yang paling baik untuk tujuah nyah beku. Jika air terlampau panas, ianya akan merosakkan structur daging/ayam tersebut
•Bahan-bahan yang sesuai dengan cara nyah beku ini termasuklah ayam/daging/ikan.
 

No comments:

Post a Comment